Voor een bedrijf dat vanuit een garage is begonnen met het importeren en verkopen van pizzapannen heeft Alphin Pans sinds de oprichting in 1989 een lange weg afgelegd. In de eerste 20 jaar van zijn bestaan was het bedrijf tevreden met het kopen en verkopen van pizzapannen en bijbehorende apparatuur, het bouwen aan een solide fundament en het tot zijn belangrijkste klanten mogen rekenen van de meest toonaangevende Britse pizzaleverancier. Toen er voorraad- en logistieke problemen ontstonden met leveranciers in het Verre Oosten en aangemoedigd door gesprekken met contacten in de metaaldraai-industrie, nam het bedrijf de beslissing om te investeren in productie in het Verenigd Koninkrijk en in 2009 nam het de eerste metaaldraaibank in gebruik.

“We waren al 20 jaar lang tevreden met onze rol als importeur/groothandelaar van producten, maar toen we geconfronteerd werden met leveringsproblemen hebben we de mogelijkheden voor productie in het Verenigd Koninkrijk onderzocht en tot onze verbazing bleek dat dit concurrerend kon worden gedaan”, zegt Alphin Pans algemeen directeur, Matthew Sykes. “Nadat we in 2009 een eerste investering hadden gedaan, hebben we in 2011 besloten om te verhuizen en verder te investeren, waardoor we de mogelijkheden voor persen en het gebruik van vlakbedlaser in huis haalden. Aanvankelijk was deze voorziening bedoeld voor onze eigen productie van pizzapannen, maar na verloop van tijd zagen we de mogelijkheid om deze dienst aan te bieden aan anderen als onderaannemer”.

Snelle reactie op de wensen van klanten

Het werd binnen korte tijd een groot succes en de activiteiten van het bedrijf zijn nu 70% / 30% verdeeld, waarbij het grootste deel betrekking heeft op het als onderaannemer draaien, persen, profileren en vormen van metaal, met klanten uit verschillende industrieën, waaronder industriële verlichting, niveau 2-kernenergie, de bouw en meer algemene werkzaamheden als onderaannemer. Door het succes heeft Alphin Pans ook een internationaal klantenbestand opgebouwd, waardoor de producten tot ver in het buitenland worden geëxporteerd, van IJsland tot aan het Midden-Oosten, wat er onlangs toe heeft geleid dat Alphin Pans de ‘Queens Award’ for Enterprise and International Trade 2020 heeft gekregen. Het resultaat hiervan was dat verdere investeringen zijn gedaan, waaronder de introductie van de capaciteit voor ontbraming en oppervlakteafwerking in de vorm van twee Timesavers machines van de Timesavers Ellesco. “We zijn er trots op dat we snel kunnen reageren op de wensen van klanten en dit is mogelijk geweest dankzij onze investeringsbereidheid. Onze twee Timesavers ontbraammachines zijn daar een voorbeeld van”.

Afwerking van snijranden met 42 RB Series

De Timesavers machines zijn een 42 RB series en een 22 series W, waarvan de eerste in eerste instantie is aangeschaft om te voldoen aan de behoeften van één bepaalde klant, voor wie Alphin Pans productiepieken realiseerde voor zo’n 0,9 mm dikke lasergesneden roestvrijstalen onderdelen. Terwijl de laser een perfecte snijrand leverde, moest deze om gezondheids- en veiligheidsredenen worden afgewerkt. Na uitwisseling van ideeën met de klant, die al gebruik maakte van Timesavers, leidde dit tot de beslissing om de 42 RB series ontbraammachine aan te schaffen met zijn roterende borstels die de exacte snijrandvoorbereiding boden die nodig was. “De Timesavers 42 RB series ontbraammachine is een fantastisch stuk gereedschap dat we puur voor de afwerking van snijranden gebruiken en we hebben er honderdduizenden onderdelen zonder problemen doorheen laten gaan”, zegt Matthew Sykes.

Het gebruiksgemak van de machines is ook een pluspunt, omdat de machine door iedereen binnen het bedrijf met minimale training kan worden bediend, zodat vakkundig personeel kan worden ingezet voor meer hoogwaardige werkzaamheden.
– Matthew Sykes, algemeen directeur van Alphin Pans

Tijdsbesparing en gebruiksgemak

De tweede Timesavers machine werd ingezet om de noodzaak van het met de hand afwerken van 5 mm dikke aluminium onderdelen te kunnen wegnemen, waarbij de machine werd aangeschaft na het zien van de verwerking van slechts zes proefstukken. De resultaten na de verwerking van deze zes onderdelen en het vertrouwen dat Alphin Pans had in de eerste Timesavers machine maakten de investering in de tweede machine een eenvoudige beslissing. “De invloed die de 22 series ontbraam en schuurmachine heeft gehad is aanzienlijk, omdat we sinds de introductie ervan honderden uren hebben bespaard. Bij het met de hand afwerken van deze onderdelen zou het minstens vijf minuten duren, terwijl bij de Timesavers 22 series met de 900 mm brede schuurband deze zelfde onderdelen in enkele seconden worden verwerkt conform een consistente standaard. Het gebruiksgemak van de machines is ook een pluspunt, omdat de machine door iedereen binnen het bedrijf met minimale training kan worden bediend, zodat vakkundig personeel kan worden ingezet voor meer hoogwaardige werkzaamheden”, zegt Matthew Sykes. “Van beide machines is de toegevoegde waarde die we nu aan de klant presenteren een pluspunt en zij waren ook onder de indruk van onze proactieve aanpak om aan hun behoeften te kunnen voldoen. Het resultaat is dat we meer werk hebben gekregen, met aanwijzingen dat ook het bulkwerk weer wordt uitbesteed aan ons dankzij de bereidheid om te investeren en positief te reageren op uitdagingen”.

From pizza pans to award winning sub-contract partner, Alphin Pans has it covered